Energiahatékonysági piac hangulatjelentés 2015: 2014 a talpon maradás éve volt, 2015 az óvatos reménykedésé

A Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. (MEHI) az energiahatékonysági ágazat szereplőivel partnerségben dolgozik azon, hogy Magyarországon egyre több energiahatékonysági beruházás valósuljon meg. A MEHI 2015 márciusában megkérdezte az energiahatékonysági szektorban működő vállalkozásokat arról, hogy milyen üzletmenetre számítanak 2015-ben. A felmérés során az is kiderült, milyennek értékelték a cégek a múlt évet, és mik a főbb veszélyek, kihívások.

Az energiahatékonysági ágazat teljes spektruma részt vett a felmérésben, a szigetelőanyag-gyártóktól, kivitelezőkön, épületgépészeti rendszerek gyártóin, forgalmazóin, kivitelezőin, finanszírozókon, tervezőkön, szolgáltatókon keresztül. A kérdésekre több mint ötven cég válaszolt, amelyek között mintegy fele-fele arányban vannak külföldi, illetve magyar többségi tulajdonban levők.

A válaszadók több mint harmadánál a 12 hónappal korábbihoz képest növekedés állt be a megrendelésekben, 40 százalékuknál pedig azonos a megrendelés állomány.

MEHI Energiahatékonysági Hangulatjelentés 2014 - megrendelések

Ami a bevételeik alakulását illeti, 2014-et a cégek 80%-a nyereséggel zárta, és a cégek több mint fele növelni tudta a bevételeket tavalyhoz képest. Az építőipar egészéhez képest az energiahatékonysági szektor pozitívabb képet fest, mint az építőipar egésze, hiszen ott az év végi stagnálást követően az év elején az építőipari teljesítmény trendje minimális csökkenést mutatott.

Több tényező is nehezít azonban a vállalatok piaci helyzetét. A legfőbb akadályt a bizonytalan gazdasági,- és a változékony jogszabályi környezet jelenti. Elég az idén bevezetett környezetvédelmi termékdíjat megemlíteni, amely a napelemeken kívül a kazánokat is érinti. A kereslet hiánya még mindig komoly korlátozó tényező, melyben a rezsicsökkentés is szerepet játszik beruházás-visszafogó hatása miatt. Nehézségként merült fel az is, hogy az energetikai felújítás hasznáról meggyőzött háztartások esetén a finanszírozás biztosítása válik – már-már átléphetetlen – akadállyá. A válaszokat az alábbi ábrán részleteztük.

Energiahatékonysági Hangulatjelentés 2014 - problémák

A pénzügyi problémák sok cég életét megnehezítik. Többen gondolták úgy, hogy 2014 legnagyobb eredménye, hogy talpon tudtak maradni. Ennek ellenére a válaszadók várakozásai pozitívak, bíznak abban, hogy az energiahatékonysági piac helyzete javulni fog a 2015-ös évben. Érdekes látni azonban, hogy a szektor egészére vonatkozó pozitív várakozások nem találkoznak teljesen a saját cégük helyzetének megítélésével: ott visszafogottabbak a várakozások. Ezt támasztják alá a foglalkozási szintre vonatkozó előrejelzések is: kétharmaduk nem tervez létszámfejlesztést.

Energiahatékonysági Hangulatjelentés 2014 - kilátások

Mit gondolnak az energiahatékonysági szektor képviselői az ágazat helyzetéről?

Több kihívással kellett a 2014-ben is szembesülnie a vállalkozásoknak, derült ki a beérkezett válaszokból. A felmérésben részt vevő, lakossági szektorra fókuszáló szakemberek többsége szerint az egyik legnagyobbat a rezsicsökkentés hatásai jelentették. Az alacsony energiaárak ugyanis az energetikai beruházások megtérülési idejét hosszabbá tették, mely hozzájárulhatott a kereslet visszaeséséhez.

Többen hiányolták a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia már 2013-ra ígért elfogadását, illetve az Energiahatékonysági Irányelv – tavalyi évre várt – hazai átültetését is. A szektor tartós növekedéséhez – véleményük szerint – egy hosszú távú energiahatékonysági stratégia, és annak kiszámítható, lefektetett tervek mentén történő megvalósítása elengedhetetlen.

Problémásnak ítélték a finanszírozás, ill. az ösztönző hitelek hiányát is. Állami támogatások nélkül kevesen vágnak bele energetikai korszerűsítésbe. Pályázatok esetén pedig gond, hogy a pénzügyi kockázatot gyakran a beszállítók, vállalkozások kénytelenek viselni.

A lakásépítések terén ugyan megfordult az évek óta tartó zuhanó trend, de egy nagyon mély gödörből kell visszakapaszkodni, így a 15%-os növekedés még csak gyengén érzékelhető a vállalkozások számára.

Energiahatékonysági Hangulatjelentés 2014 - lakásépítések

Többen az alapanyagok és kivitelezés minőségével kapcsolatos alacsony megrendelői elvárásokra panaszkodtak, megemlítve, hogy a feketepiac erősödése is komoly hátráltató tényezőt jelent.

Energiahatékonysági Hangulatjelentés 2015 letöltése

2007-2013 finanszírozási időszak 2014-2020 finanszírozási időszak 2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 Habitat for Humanity Magyarország hangulatjelentés hazai felújítási hullám Hazai Hatékonyság Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanállomány ingatlanérték ingyenhitel interjú IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP készülékcsere klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakóingatlan lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MÉASZ MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás MEPS MÉSZ minimumkövetelmények Mizsei Szabolcs MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat pénzügyi keret podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont Renovate Europe RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM szakpolitikai javaslatok Szociális Klímaalap támogatás TNM TOP új építés Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!