Hazai Felújítási Hullám: a lakóépületek mélyfelújításának ösztönzése szükséges és megéri

Hazai Felújítási Hullám

Hazai Felújítási Hullám címmel tanulmányt készített a Magyar Energiahatékonysági Intézet a magyarországi lakóépületek energetikai korszerűsítésében rejlő lehetőségekről és egyes támogatási eszközök hatásainak elemzéséről. A tanulmány egy reprezentatív lakossági felmérésen alapul, amely vizsgálta a hazai lakástulajdonosok felújítási hajlandóságát, és az érzékenységet egyes támogatási-ösztönző eszközök bevezetésére.

Egyre több stratégiai területen válik egyértelművé, hogy az épületek, különösen a lakóépületek energetikai felújítása olyan kulcsterület, ahol számos társadalmi, gazdasági és környezeti probléma komplex kezelésére van lehetőség. A legnagyobb energiamegtakarítási potenciállal rendelkező lakóépületeken elvégzett mélyfelújítások*, vagyis egy hazai felújítási hullám nélkül nem reális az energiafogyasztás- és kibocsátáscsökkentési célok, a 2050-es karbonsemlegesség elérése. Ugyanakkor pont ez az a terület, ahol az elmúlt évek alatt nem sikerült látványos áttörést elérni sem uniós szinten, sem hazánkban. Ennek okait és a felújításra ösztönző lehetőségeket kutattuk friss tanulmányunkban.

2020. novemberében egy reprezentatív lakossági felmérés keretében vizsgáltuk meg egy hazai felújítási hullám lehetőségeit. Megnéztük, hogy a tulajdonosok milyen energetikai korszerűsítéseket végeztek lakóingatlanjaikon az elmúlt öt évben, milyen beruházásokat terveznek a következő időszakban, miből tervezik ezeket finanszírozni, és mi motiválja őket leginkább a beruházások végrehajtására, illetve mennyivel több/mélyebb felújítás történne, ha rendelkezésre állnának bizonyos támogatási-ösztönző eszközök.

A Hazai Felújítási Hullám kutatási eredményei

Az eredményeket összegezve azt látjuk, hogy az elmúlt években érezhetően nőtt az épületenergetikai beruházások száma, és egyre többen tervezik a korszerűsítéseket energiahatékonysági célból. Azonban még mindig az egyedi, részleges felújítások dominálnak, jellemzően műszaki vagy energetikai terv nélkül, amelynek eredményeképp a keletkező energiamegtakarítás sem jelentős.

A felmérésből a felújítási terveket tekintve egy nagy volumenű lakossági energiahatékonysági piac látszik kirajzolódni a következő öt évre, közel 3000 milliárd forintos beruházási értékkel. Ezt a felújítási igényt azonban fontos lenne olyan mederbe terelni, ahol a kapcsolódó energiamegtakarítási lehetőségek a lehető legnagyobb mértékben kiaknázhatók. Erre lenne alkalmas egy támogatási rendszer bevezetése, amelyben a feltételeket úgy kell meghatározni, hogy az a felújítókat a komplex beruházások megvalósítására ösztönözze, vagyis a támogatások energiahatékonysági feltételekhez legyenek kötve.

Az állam számára egy ilyen támogatás bevezetése egyfelől nyilvánvaló – leginkább pénzügyi – terhet jelenthet, másfelől ugyanakkor az intézkedések szélesebb körű hatásai miatt egyértelmű hasznot is hozhat. A tanulmány 6 támogatási-ösztönző formát vizsgált (vissza nem térítendő támogatások, ÁFA-kedvezmény, hitelek és egyablakos tanácsadás): felmérte, a felújítók ezek hatására mennyire vágnának bele vagy bővítenék ki energiahatékonysági korszerűsítésüket, kiszámolta ezen szubvenciók államháztartási eredményét, a foglakoztatásra való befolyásukat és az általuk elérhető energia- és CO2-megtakarítás volumenét.

Mind a különböző támogatási formák népszerűségében, mind az államháztartási egyenlegre vonatkozó hatásban nem várt eredményeket, érdekességeket is kaptunk. A tanulmányban vizsgált támogatási formák közül gazdaságélénkítésre mindegyik alkalmas, de a különböző típusoknak más-más előnye van, ha a bevezethetőségüket, az energiamegtakarítás monitorozását, a gazdaságfehérítést vagy az államháztartási bevételekre való hatásukat elemezzük. Mindegyik formánál elmondhatjuk azonban, hogy ha egy támogatásban megjelennek az energiahatékonysági szempontok leginkább a mélyebb felújításra ösztönözve, akkor a gazdaságélénkítésen, az energia- és CO2-megtakarításon kívül számos, széles körű pozitív hatásokkal számolhatunk.

A reprezentatív lakossági felmérést támogatták:

 

A Hazai Felújítási Hullám Kutatást támogató partnerek


* Mélyfelújítás alatt az épület egyes szerkezeteinek és gépészetének átfogó korszerűsítését értjük, mely során az épület energiafogyasztása – az energiamegtakarítási potenciált lehetőség szerint legjobban kihasználva – jelentősen csökken.

Hazai Felújítási Hullám – tanulmány letöltése

2007-2013 finanszírozási időszak 2014-2020 finanszírozási időszak 2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 Habitat for Humanity Magyarország hangulatjelentés hazai felújítási hullám Hazai Hatékonyság Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanállomány ingatlanérték ingyenhitel interjú IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP készülékcsere klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakóingatlan lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MÉASZ MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás MEPS MÉSZ minimumkövetelmények Mizsei Szabolcs MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat pénzügyi keret podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont Renovate Europe RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM szakpolitikai javaslatok Szociális Klímaalap támogatás TNM TOP új építés Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!