Energiahatékonysági piac hangulatjelentés 2021: Magas kereslettel és ellátási hiányokkal tarkított a COVID-kilábalás

Pozitív várakozással állnak a 2022-es év elé az energiahatékonysági szektor szereplői, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből. Jelenleg legnagyobb problémának az alapanyagok hiányát, a szakképzett munkaerő hiányát és a kapacitáshiányt tartják.

A MEHI 2021 végén lezajlott kutatása az energiahatékonysági szektorban működő vállalkozások piaci várakozásainak feltérképezését tűzte ki célul. A felmérés során az is kiderült, milyennek értékelték a cégek a múlt évet, és milyenek a 2022-es évre vonatkozó kilátásaik.

Az energiahatékonysági ágazat több szereplője is részt vett a felmérésben: hőszigetelő anyagok gyártásával, forgalmazásával, falazóelem gyártásával, épületgépészeti rendszerek gyártásával és forgalmazásával és épületenergetikai tanácsadással, energiamenedzsmenttel foglalkozó vállalkozások. A válaszadó cégek legnagyobb arányban külföldi tulajdonban vannak, de vannak köztük magyar többségi tulajdonban lévő vállalatok is.

Mehi Energiahatékoynsági Piac Hangulatjelentés 2021 Cégek Profilja

A válaszadók több, mint felénél növekedés jellemzi a megrendeléseket, 30 százalékuknál pedig a tavalyi év megegyező időszakához képest azonos volt a megrendelésállomány. Bevételeik alakulása a korábbi évekhez képest a válaszolók 40%-a szerint meghaladta az előző évet, és 2021-et a cégek 90%-a nyereséggel zárta.

Több olyan tényező merült fel azonban a vállalatok életében, amely nehezítik sikerességüket. A koronavírus miatt hirtelen fellépő keresletnövekedést nem tudta minden cég lekövetni, aminek legfőbb akadálya az alapanyaghiány, a kapacitáshiány és a szakképzett munkaerő hiánya volt.

Mehi Energiahatékoynsági Piac Hangulatjelentés 2021 Akadályok

Az új építések és a felújítások hozzávetőleg azonos mértékben járultak hozzá a piaci értékesítésekhez. Néhány válaszadó a fogyasztók növekvő energiatudatosságát is megfigyelte a felújítások tervezésénél.

2021-ben sok cég erős üzleti évet zárt, köszönhetően annak, hogy nőtt mind a kereskedelmi, mint a lakossági piac. Sikerként könyvelték el többen is, hogy sikerült megtartani a vevőkört dacára annak, hogy nagy volt az alapanyaghiány. Voltak, akik körforgásos projekteken keresztül csökkentették a karbonlábnyomukat. A COVID helyzetben sok cég változtatott a munkarendjén.

2021 legnagyobb kihívásaként az áruhiányt, a késedelmi szállítások kezelését nevezték meg a válaszadók. A szakemberhiány és a pandémia miatti lezárások együtt komoly kihívások elé állították a cégeket a munkák megszervezése tekintetében. A személyes jelenlét nélküli oktatás és a járványügyi szempontból biztonságos munkakörnyezet megteremtése mind érzékelhető volt a vírushelyzet 2. évében. Az EKR (energiahatékonysági kötelezettségi rendszer) bevezetése, és az ebből fakadó változásokhoz való alkalmazkodás nagy kihívás volt az ebben érintett vállalatok számára.

Váratlan eseményként élték meg a magas keresletből adódó megugró rendelésszámokat, amiknek a teljesítését nagyban befolyásolta az alapanyaghiány. A járvány miatt kiesett szakemberek pótlása is nehézséget jelentett. Az inflációs hatások is nehezítették az építőipar helyzetét. Többen úgy érezték, hogy érdektelenség mutatkozik az energiahatékonysági megtakarítások iránt.

A pandémia alapvető változásokat eredményezett mind a B2B, mind a B2C szektorokban.  Az újkeletű gyártási kihívások egyik oka a hosszú ellátási láncok voltak, amelyek termeléscsökkenést, a másik oldalon pedig vészvásárlásokat eredményeztek. Ez kiszámíthatatlan gyártás-tervezéshez, átmeneti áruhiányhoz, és az alapanyagárak tartós növekedéséhez vezetett. Ezek a jelenségek várhatóan a 2022-es évben is jelen lesznek. Egyelőre nem csökken az alkatrészhiány, ami ellátási nehézségekhez vezethet a gépészeti szektor minden szereplőjénél. Az infláció és forintgyengülés további áremelkedést hozhat, mely komolyan fogja éreztetni következményeit az építőipar minden szereplőjénél, és hatása tovább fog gyűrűzni.

A szereplők mind pozitív, mind negatív trendeket megfogalmaztak a 2021-es év energiahatékonysági beruházásaival kapcsolatban. Az Európai Bizottság egyelőre nem hagyta jóvá a magyar RRF-t és az Operatív programokat, a választási költekezés miatt 2022-ben és utána is több szereplő megszorításokkal számol. Előreláthatólag sok gépészeti felújítás lesz, akár a hőszigetelési munkák terhére is.

Mehi Energiahatékoynsági Piac Hangulatjelentés 2021 Piaci Várakozások

A válaszadók több javaslatot is megfogalmaztak az energiahatékonysági szektor súlyának növelésére. Többek között, hogy az épületfelújításokat ÁFA csökkentéssel támogassák, hozzanak létre munkacsoportokat gyártói képviselettel.  Lehetne jogosítványokat adni az auditoroknak/szakreferensek; például, hogy a 20 kW-nál nagyobb teljesítményű hőtermelő berendezések (kazánok) és a 12 kW-nál nagyobb teljesítményű légkondicionáló rendszerek felülvizsgálatát elvégezhessék. Fontos lenne az is, hogy bármilyen állami támogatás, ami a felújításokat célozza, legyen energiahatékonysági kritériumokhoz kötve.

MEHI energiahatékonysági piac hangulatjelentés 2021 letöltése

2007-2013 finanszírozási időszak 2014-2020 finanszírozási időszak 2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 Habitat for Humanity Magyarország hangulatjelentés hazai felújítási hullám Hazai Hatékonyság Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanállomány ingatlanérték ingyenhitel interjú IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP készülékcsere klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakóingatlan lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MÉASZ MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás MEPS MÉSZ minimumkövetelmények Mizsei Szabolcs MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat pénzügyi keret podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont Renovate Europe RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM szakpolitikai javaslatok Szociális Klímaalap támogatás TNM TOP új építés Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!