Energiahatékonysági piac hangulatjelentés 2016: Az energiahatékonyság mostoha helyzetbe került

Az energiahatékonysági szektor vállalkozásai hiányolják az energiahatékonyság ösztönzésére irányuló kormányzati elkötelezettséget, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből. Legnagyobb problémának a bizonytalan gazdasági és változó jogszabályi környezetet, a kereslet- és munkaerőhiányt látják.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az energiahatékonysági ágazattal kiépített kiterjedt kapcsolataira alapozva 2016 áprilisában megkérdezte a szektorban működő vállalkozásokat, hogy piaci várakozásaikat feltérképezze. Az energiahatékonysági ágazat félszáz képviselője vett részt a felmérésben.

A válaszadók 40 százalékánál a 12 hónappal korábbihoz képest növekedés állt be a megrendelésekben, 31 százalékuknál pedig az átlagosnak megfelelően alakult a rendelésállomány. Meglepő azonban, hogy 29 százalékuk jelezte, visszaestek megrendeléseik a tavalyi – amúgy is meglehetősen alacsony – szinthez képest.

Energiahatékonysági piac hangulatjelentés 2016 - Cégek megrendelései

Több tényező is nehezíti a vállalatok piaci helyzetét. A legfőbb akadályt a bizonytalan gazdasági,- és a változékony jogszabályi környezet jelenti. Elég itt arra utalnunk, hogy az új állami lakásépítési, otthonteremtési kedvezmények és támogatások esetén Magyarország eltekint az EU-konform épületenergetikai elvárások alkalmazásától, mely az új épületek esetén akár 30-40 százalékkal is csökkenthetné az energiaigényt. Igen negatívan hat a szektor vállalkozásai piaci pozíciójára az is, hogy a kormány az uniós vissza nem térítendő lakossági energiahatékonysági programokra fordítható források elvonását, átirányítását kezdeményezte. Az akadályozó tényezők között a kereslet hiánya „dobogós” helyen végzett és a tavalyi felmérés eredményeihez viszonyítva új elemként belépett a munkaerőhiány is.

Energiahatékonysági piac hangulatjelentés 2016 - Akadályozó tényezők

2015-höz képest kevesebben várják, hogy javulni fog a szektor vállalkozásainak helyzete, a válaszadók többsége stagnálást prognosztizált. Érdekes látni azt is, hogy az ágazat egészére vonatkozó – amúgy sem pozitív – várakozások még borúsabbak, mikor a saját cégük helyzetéről nyilatkoznak: ott még visszafogottabbak a várakozások.

Energiahatékonysági piac hangulatjelentés 2016 - Cégek piaci várakozásai

Ami a bevételeik alakulását illeti, 2015-öt a cégek 82%-a nyereséggel zárta, és többségük (55%) növelni is tudta a bevételeiket az egy évvel korábbihoz képest. Harmaduk teljesítménye változatlan maradt és 12 százalékuk visszaesett. A pénzügyi problémák sok cég életét megnehezítik. Főként a kisvállalkozások közül gondolták úgy többen, hogy 2015 legnagyobb eredménye, hogy egyáltalán talpon tudtak maradni.

Több kihívással kellett a 2015-ben is szembesülnie az ágazat vállalkozásainak. Dominált közöttük az energiahatékonyság ösztönzésére vonatkozó tényleges kormányzati elkötelezettség, valamint a kiszámíthatóság és tervezhetőség hiánya, mely visszaveti a beruházási kedvet. A válaszadók többsége megegyezett abban a tekintetben is, hogy egy hosszú távú energiahatékonysági stratégia, és annak kiszámítható, lefektetett tervek mentén történő megvalósítása elengedhetetlen az ágazat tartós növekedéséhez.

Minden szereplő számára problémás a finanszírozás, ösztönző programok és hitelek hiánya. Állami támogatások nélkül kevesen vágnak bele energetikai korszerűsítésbe, legyen szó vállalkozásokról vagy a lakosságról.

Energiahatékonysági piac hangulatjelentés 2016 letöltése

2021-2027 finanszírozási időszak Boza-Kiss Benigna CEU BPIE BUILDUPON2 C4B dekarbonizáció ECF EED egészség egyablakos tanácsadás EKR EKR katalógus elemzés előnyök ÉMOR energetikai felújítás energetikai követelmény energetikai szakreferens energetikai tanúsítvány energiafüggetlenedés energiafüggetlenség energiahatékonyság az első elve Energiahatékonysági Alap energiahatékonysági irányelv energiahatékonysági piac Energiaklub energiamegtakarítási kötelezettség energiastratégia energiaszegénység energiatanúsítvány EPBD épületenergetikai irányelv épületfelújítás ESCO esettanulmány ETS2 Európai Felújítási Hullám Európai Green Deal éves jelentés fehér bizonyítvány felújítási hullám felújítási stratégia finanszírozás Fit for 55 fűtéskorszerűsítés G7 garantált energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) gazdasági előnyök GINOP H2020 hangulatjelentés hazai felújítási hullám Helyreállítási és Alkalmazkodási Alap Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv HET Holland Nagykövetség Hosszú Távú Felújítási Stratégia hőszivattyú HTFS HuGBC IEA IEECP igazságos átmenet ingatlanérték ingyenhitel IPCC IVF javaslatcsomag kamattámogatott hitel kazáncsere KEHOP klímaváltozás kohéziós alap költségoptimalizált költségvetés konferencia Koritár Zsuzsanna kötelezett kötelezettségi rendszer közel nulla közhasznúsági jelentés KSH lakásállomány lakásfelújítás lakossági felmérés Lechner Tudásközpont levegőminőség lock-in LTP MCSTE MEHI arculat MEHI esemény MEHI konferencia MEHI kutatás MEKH mélyfelújítás minimumkövetelmények MTVSZ munkahelyek napelem NEKT önkormányzat operatív program OSS Otthon Melege otthonfelújítás pályázat podcast prezentáció REC REIMARKT RenoHUb RenoPont RePower rezsicsökkentés RRF Szabó László ITM támogatás TNM TOP Ürge-Vorsatz Diana CEU V4 VEKOP visegrádi országok Weishaupt ZIKOP zöld finanszírozás Zöld Iroda

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!