Mi kell ahhoz, hogy felújítsunk? A hazai lakóépületek energetikai állapota és a továbblépés lehetőségei

MEHI konferencia Mi Kell Ahhoz 2

A Magyar Energiahatékonysági Intézet szakmai konferenciája
Dátum: 2020-10-07 – 2020-10-07
Helyszín: online
A konferenciát a Holland Királyság Nagykövetsége és az Energy Cities támogatja
2020. október 7. 8:30-13:30
Élő online közvetítés a MagNet Közösségi Házból

Az előadások visszanézhetők a RenoHUb csatornáján.

Magyarország legnagyobb energiafogyasztói az épületek, amelyek önmagukban a hazai energiaigény 40%-áért felelősek. Az energiafelhasználásunk jelentős csökkentése, és az ehhez kapcsolódó hazai és nemzetközi stratégiai célok elérése az épületszektor, azon belül is a legnagyobb fogyasztó, a lakossági épületek nagy mértékű energetikai felújítása nélkül nem lehetséges. De hogyan tudjuk az elkövetkezendő időszakban a lakossági energetikai korszerűsítések nagyságrendi ugrását elősegíteni?

A rendezvény keretében arra keresünk válaszokat meghívott szakértő előadók segítségével, hogy melyek azok a pénzügyi, műszaki, társadalmi, fogyasztói attitűdhöz kötődő kihívások, melyekkel ma a lakásállomány megújítása érdekében szembe kell néznünk, milyen eszközök és megoldások lehetnek ezek leküzdésére, és mit tehetnek a különböző piaci (állami, önkormányzati, vállalati, szakmai, pénzügyi, egyéni) szereplők?

  • A konferencián bemutatunk egy egyedülálló hazai projektet, a RenoHUb-ot és az általa hazánkban is megvalósítás alatt álló ún. one-stop-shop koncepciót, amelynek a jövőben kulcsszerepe lehet a lakossági energetikai felújítások előmozdításában. Célja, hogy emberközpontúvá tegye az energetikai felújításokat, azzal, hogy egy egyablakos rendszerben tervezi a felújításokhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási spektrumot lefedni. Milyen szerepe lehet ebben az államnak, a településeknek, a különböző szakmai szervezeteknek, a gyakorlati megvalósítással foglalkozóknak? Ezt a kérdést is körbejárjuk.
  • A one-stop-shop modell már több európai országban működik, és egyre elterjedtebb. A MEHI konferencián kerül először bemutatásra hazánkban egy innovatív, a gyakorlatban már több éve működő one-stop-shop szolgáltatásról szóló holland projekt is, a Reimarkt.
  • Továbbá megismerhetjük a RenoHUb projekt részleteit, eddigi eredményeit és az országszerte várható szolgáltatásait, mellyel a lakóépület-felújításokat fogja segíteni.
  • A felújítások nem tudnak megtörténni megfelelő finanszírozási lehetőségek nélkül. A pénzintézetek szerepét és megoldási lehetőségeit is megvizsgáljuk.
  • Gyakorlati példát láthatunk arra is, hogy milyen motivációi és eszközei lehetnek egy önkormányzatnak a településén lévő épületállomány energetikai felújításának elősegítésére.
  • A családi házak energetikai felújítására nehéz átfogó programot kifejleszteni, elsősorban széttagoltságuk miatt. Most bemutatunk egy új, innovatív kezdeményezést is, amely a közösségi lehetőségeket kívánja kiaknázni mind a megvalósítás, mind a finanszírozás tekintetében.

ELŐADÓK, FELSZÓLALÓK:

A konferencián kiváló felszólalók járják körbe a fenti kérdéseket:

dr. Botos Barbara, Innovációs és Technológiai Minisztérium, klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár

Szórádi Tamás, Senior Project Manager, MultiContact Consulting Kft.

Orbán Gábor, igazgató, Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ

Reimar von Meding, REIMARKT alapító, KAW architecten vezérigazgató

Mátrai Róbert, Magyar Nemzeti Bank felügyeleti csoportvezetője, Fenntartható pénzügyekért és felügyeleti belső szabályozásért felelős főosztály

Versits Tamás, Weishaupt Hőtechnika Kft. épületgépész szakmérnöke, szakértőj

Gulyás István, Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke

Dely Krisztina, Energy Cites

Bart István, Klímastratégia Intézet 2050 igazgató, Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ elnökségi tag

Ámon Ada, Budapest Főváros önkormányzata

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke

Szabó Sándor, Budaörs önkormányzatának pályázati koordinátora

Hall Katalin, BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

PROGRAM

Részletes, naprakész program fent letölthető.

IDŐPONT, HELYSZÍN

2020. október 7. 8:30-13:30

A rendezvényt a koronavírus járvány miatt a MagNet Házból online közvetítjük, melyhez a linket a regisztrált résztvevőknek fogjuk elküldeni az esemény előtt.

REGISZTRÁCIÓ

A konferenciára ITT tud jelentkezni. A részvétel ingyenes!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A rendezvényről további naprakész információk megtalálhatók az esemény Facebook oldalán.

Kérdéseiket a mehi@mehi.hu emailcímen tudják jelezni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

MEHI konferencia 2020.10.07 program letöltése

Ha hasznosnak találta, kérjük ossza meg!

Ne maradjon le a legfontosabb
szakmai hírekről!


Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hírlevél feliratkozás